Almás-fahéjas kelt kuglóf
2014. október 06.

Hozzávalók
- Hozzávalók 22 cm átmérőjű kuglófformához
- 20 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 10 dkg liszt
- 1 teáskanál + 2 evőkanál cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 2 dkg friss élesztő
- 2 dl langyos tej
- 1 tojás
- 3 dkg olvasztott vaj
- a töltelékhez:
- 50 dkg savanykás alma
- 2 evőkanál cukor
- 1 teáskanál fahéj
- 1/2 citrom leve
- a csokoládéöntethez:
- 5 dkg étcsokoládé
- 1 dl habtejszín
Elkészítés
Az élesztőt belemorzsoljuk 1 dl tejbe, és elkeverjük benne az 1 teáskanál cukrot. 15 percre félretesszük, addig egy dagasztótálba kimérjük a liszteket, hozzáadjuk a többi cukrot, a citrom reszelt héját és a felvert tojást. Miután felfutott az élesztő, a lisztes keverékhez öntjük a maradék tejjel együtt, és rugalmas tésztát gyúrunk. (Ha szükséges, kevés tejet adhatunk hozzá.) Robotgéppel 4-5 percig, majd a vajat is hozzátéve további 7-8 percig dagasztjuk. (Kézzel kicsit több időt vesz igénybe, először 7-8, majd 10-12 percig dagasztjuk.) Lisztezett kelesztőtálban a duplájára kelesztjük.
A kelesztési idő alatt elkészítjük a tölteléket. Az almát meghámozzuk, lereszeljük, megszórjuk a cukorral és a fahéjjal, ráfacsarjuk a citrom levét, majd jól összekeverjük, és állni hagyjuk.
Lisztezett deszkára borítjuk a megkelt tésztát, finoman átgyúrjuk, majd 30 x 40 cm-es téglalappá nyújtjuk. A reszelt almát jól kinyomkodjuk, és egyenletesen elosztjuk az alapon. Az egészet feltekerjük, és a kivajazott formába tesszük. Letakarva hagyjuk a duplájára kelni. 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük, 10 perc után csökkentjük a hőmérsékletet 180 fokra, és további 20-25 percig sütjük. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.
Az öntethez a tejszínt felforrósítjuk, majd beletesszük a csokoládét, és simára keverjük. A kihűlt kuglóf tetejére csurgatjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése